Zomerschool 2022, de eerste en de tweede week


Georganiseerd door de OSC.

Het Zomerschoolteam bestaat uit: Henk Noordijk, Han Laugs, Miep en Walter Schoemaker, Cathrien Cloosterman en vele vrijwilligers.

  ]

 1. Dinsdag 19 juli. Bezoek aan het eiland Tiengemeten.
  Door het extreem warme weer besloten we om dit te verzetten naar 29-juli.
 2. Woensdag 20 juli Schilderen bij Kees de Jong,\ een kunstenaar, bekend om zijn schilderijen, aquarellen, litho`s enz.
  Tevens een redelijk musicus en raadslid van Leefbaar Capelle. Ondanks dat de animo beperkt bleef werd het met de 5 deelnemers
  toch een geslaagde middag.
 3. Donderdag 21 juli Bloemschikken
  In de ruimte aan het Valeriusrondeel werd onder leiding van Elly Bos een leuk bloemstuk gemaakt.
  Uiteraard ontbrak de koffie met wat lekkers erbij niet. De 13 aanmeldingen kwamen, echter door ziekte, etc. uit op daadwerkelijk 10
  mensen aan de tafels. De gezellige middag met mooie bloemstukjes werd besloten door het nuttigen van advocaat met slagroom.
 4. Vrijdag 22 juli Stenen bewerken.
  Cathrien Cloosterman startte met een klein aantal deelnemers met het bewerken van stenen. Helaas
  kwamen er 3 deelnemers niet opdagen, waardoor ook enkele begeleiders toen zelf hebben meegedaan.
  Er kon geschilderd worden aan
  de hand van voorbeelden, maar er ontstonden ook mooie eigen creaties.
 5. Zaterdag 23 juli Boomkwekerij museum en varen bij Boskoop.
  Na een busrit van een uur kwamen we in Boskoop aan. We startten met een kopje koffie, waarna een heerlijke lunch met soep en broodjes volgde. Daarna werden we rondgeleid in het uitgebreide museum. Om 15:00 uur stapten we op de platte open boot, die in de kanalen rond de kwekerijen gebruikt werd en wordt.

  Tijdens de tocht werd er veel uitgelegd over de kwekerijen met de vele boomsoorten. We passeerden diverse lage draai- en ophaalbruggen die door een vrijwilliger geopend werden. De jonge vrijwilliger sprong vv. van de boot op de kant daarbij. Zowel villa`s , als kleine vakantiehuisjes die o.a. alleen per boot te bereiken zijn, passeerden wij ook tijdens de vaartocht. Na ruim een uur varen stond de bus weer klaar om ons naar Capelle te brengen. Het was een zeer geslaagd uitje.

 6. Dinsdag 26 juli Scootmobieltocht vanuit het Schollebos

  Het aantal deelnemers was laag: 7 en 2 begeleiders

 7. Woensdag 27 juli Het RTM museum bij Ouddorp.
  Na een vlotte busrit kwamen we bij het RTM-museum aan, waar wij met koffie en thee werden ontvangen. Twee gidsen van het museum leidde ons langs verschillende oude tramstellen, die er uitstekend onderhouden uitzien. Een spelend draaiorgel gaf een vrolijke aanvulling. Een goede lunch, o.a. voorzien van een broodje kroket smaakte ons goed.

  Daarna de rit met de stoom loc., over de Brouwersdam via Port- Zeelande naar de rondvaartboot. Door het hoogseizoen was de boot vrij vol, maar we hadden toch een plaatsje op het dek. Een drankje kon gemakkelijk aan de bar beneden worden gehaald.

  Tot verbazing van iedereen blijkt het Grevelingenmeer nog behoorlijk groot te zijn. Turend over het water met daarbij het prachtige weer, was echt genieten. Van de boot weer naar de tram en met een diesel loc. vervolgens terugrijden naar het RTM-museum, waar de bus wachtte voor de terugreis. De deelnemers waren blij met de gevarieerde dag. Aankomst in Capelle was omstreeks 18:30 uur.

 8. Donderdag 28 juli Tocht op de Vecht.

  Met alle deelnemers verliep de reis naar Maarssen zeer vlot. We waren te vroeg Na 20 minuten mochten we door een regelement van de gemeente pas over de loopplank. Een eenvoudige , maar voldoende lunch volgde. Vervolgens konden we, naar wens, ook boven op het dek plaatsnemen. Overladen met informatie door de kapitein genoten we van de riante ( land ) huizen, kastelen, oude-en nieuwe bebouwing en enkele luxe woonboten.

  De kernen van Maarssen en Breukelen waren eveneens deel van ons uitzicht. De vaartocht, die 3 uur duurde, kon worden begeleid met een, op het dek geserveerd drankje.
  De comfortabele touringcar ( merk: Mercedes ) van Jojotours bracht ons om 15:45 uur weer in Capelle. Weer een fijn relext uitje!

 9. Vrijdag 29 juli Tiengemeten was eindelijk aan de beurt.

  Het uitstel veroorzaakte helaas een kleiner aantal deelnemers. Het bleek een betere optie om met de auto`s van vrijwilligers de rit te maken.
  De boot lag al op ons te wachten De overtocht vanaf de vaste wal naar het bijzondere eiland, met een tijdsduur van slechts 10 minuten, bracht ons al snel naar een mok koffie met Beverkoek.

  Door de op het eiland aanwezige bevers is de betreffende koek, in de vorm van een Bever, verzonnen. De smaak had iets weg van speculaas. Na de koffiestart was er het hoogtepunt van de dagexcursie: De Huifkartocht. De 2 heren en tevens broers ( begeleiding tractor / huifkar / voormalige boeren ) verzorgden een uitstekend verstaanbare en begrijpende uitleg over de vele gebeurtenissen en wetenswaardigheden van het eiland, vooral gericht op de natuur met daarbij de ontwikkelingen.

  Een 1½ uur durende tocht leidde ons naar enkele uitzichtpunten, waaronder “Zicht op het Haringvliet”, diverse meertjes, waarin honderden watervogels, en niet te vergeten een grote vertegenwoordiging van Schotse Hooglanders, zowel op de kant, onder bomen en in het water. Enkele deelnemers kregen paarse vingers door het plukken van bramen; best al lekker zoet! Opvallend was de groei van veel gele planten en ook groepen met mooie Paarse Kattestaart.

  Na de mooie tocht bevolkten we de Gasterij: “De Gezusters”. Door de jonge exploitanten werd ons een uitstekende lunch geserveerd met opvallend eigengemaakte accenten. Een aantal deelnemers bezochten nog het “Rien Poortvliet museum”. En een afscheidsrondje met de pont voor een medewerker, die na 13 jaar werk op het eiland, afscheid nam. Best Grappig!
  Met een heerlijk windje en veel zon kan deze dag een [ 10 ] Gemeten krijgen. Om 17:00 uur weer in Capelle.

  U kunt dit verslag 2022 Downloaden

  Klik Hier voor
  Verslag Zomerschool 2022

   168 total views,  1 views today

Show Buttons
Hide Buttons